Aankoopverzekering bij een creditcard

Aankoopverzekering bij een creditcard

Een creditcard biedt je veel voordelen. Je kunt er op een veilige manier wereldwijd mee betalen. Daarnaast heb je de garantie dat je bestelde artikelen verzekerd zijn met een aankoopverzekering. Of je nu in binnen- of buitenland iets afrekent, maakt niet uit. Artikelen die je in de winkel of in een webshop betaalt, zijn dus ook verzekerd. Bijna alle creditcards bieden een aankoopverzekering. Check daarom goed de voorwaarden van je creditcard. De dekking van de aankoopverzekering kan per creditcard verschillen. Hoe dat bij jouw creditcard zit, lees je in de polisvoorwaarden.

Wereldwijd

Een creditcard is een algemeen geaccepteerd betaalmiddel binnen en buiten Europa. Je normale bankpas kun je in het buitenland vaak niet gebruiken. Een creditcard daarentegen wel. Ook aankopen die je in het buitenland met je creditcard doet, zijn gewoon verzekerd. Zo kun je op vakantie met een gerust hart souvenirs kopen. Een aankoopverzekering verzekert je aankopen in de breedste zin van het woord. Of je nu een tas in de winkel koopt, schoenen bestelt in een webwinkel of een hotelovernachting boekt, als je hebt afgerekend met je creditcard is je aankoop verzekerd.

Schade, diefstal en verlies

De aankopen die je met je creditcard hebt gedaan, zijn meestal 180 dagen verzekerd tegen diefstal, schade en verlies. Soms zelfs langer. Als je aanspraak wilt maken op deze verzekering, controleer je of de kosten eventueel via een andere verzekering zijn gedekt. Is dat niet zo, vul dan een schadeformulier in wat je kunt opvragen bij je aanbieder. Stuur je aankoopbewijs als bewijs naar de creditcardmaatschappij. Als er sprake is van diefstal, dien je ook een kopie van de aangifte te overhandigen. Je claim zal in behandeling genomen worden. Als duidelijk is dat de creditcardmaatschappij de schade vergoedt, zal je claim verder worden afgehandeld.

Niet alles wordt vergoed

Het is goed om je ervan bewust te zijn dat niet alles wordt vergoed door je aankoopverzekering. In de regel geldt dit vooral voor eten en drinken, dieren en planten. Maar ook entreebewijzen, cheques en tickets vallen buiten de verzekering. Ook tweedehandsspullen en fietsen komen vaak niet in aanmerking. Sommige producten, zoals je smartphone of laptop zijn vaak maar gedeeltelijk verzekerd. Lees daarom altijd goed de voorwaarden in je polis om te weten welke aankopen wel of niet verzekerd zijn bij je creditcardmaatschappij.

Verdere uitzonderingen

Over het algemeen zal de creditcardmaatschappij bij een gemelde schade ook kijken hoe er met het product is omgegaan. Bij schade door normale gebruikssporen of als de beschadiging aan het product heel licht is en het gebruik van het product niet in de weg staat, zal er niet worden uitgekeerd. Dit geldt vaak ook voor aankopen die je onbeheerd hebt laten rondslingeren. Het is immers aan jou om op een verantwoorde manier met je aankopen om te gaan.

Eigen risico

De creditcardmaatschappij rekent per gebeurtenis (schade, diefstal of verlies) of per periode een eigen risico. Dit is het bedrag wat je dus niet verzekerd krijgt en altijd zelf moet betalen. Bij het afhandelen en verrekenen van de schade, wordt dit bedrag eerst van de vergoeding afgetrokken. Het eigen risico ligt meestal tussen de 25 en 50 euro. Sommige creditcardmaatschappijen rekenen een minimum schade- of aankoopbedrag. Bij een schade van 100 euro zou je met een eigen risico van 50 euro maar 50 euro terugkrijgen. Als er een minimum schadebedrag van 100 euro wordt gehanteerd, krijg je dus het hele bedrag vergoed.

Aflevergarantie

Veel creditcards bieden naast een aankoopverzekering ook een aflevergarantie. Dat betekent dat je het betaalde bedrag terugkrijgt als een aankoop beschadigd, gedeeltelijk of helemaal niet wordt geleverd. Een fijne gedachte als je een online bestelling plaatst. Overigens geldt deze aflevergarantie niet alleen voor producten en artikelen. Ook een vakantie die plotseling niet doorgaat, omdat het reisbureau failliet is of een ten onrechte afgeschreven abonnement valt hieronder. Je krijgt dan gewoon je geld terug. Betalen met je creditcard is veilig en zorgt ervoor dat je weinig risico loopt bij het doen van aankopen.

Meer dan een betaalpas

Een creditcard is een betaalpas met meerwaarde. Veel mensen rekenen hun aankopen in de winkel automatisch af met hun bankpasje. Toch is het goed je ervan bewust te zijn dat je hierbij een aankoopverzekering misloopt. Bij diefstal, schade of verlies ben je je geld kwijt. Je kunt net zo gemakkelijk betalen met je creditcard. Zo zijn je aankopen 180 dagen lang verzekerd. Bovendien heb je de zekerheid dat aankopen die je online doet een aflevergarantie hebben en blijf je niet met lege handen achter. Door deze voordelen wordt het betalen met een creditcard steeds aantrekkelijker gemaakt.