BKR notering bij creditcard aanvraag

BKR notering bij creditcard aanvraag

BKR notering bij creditcard aanvraag? Een creditcard is ontzettend handig als je eenvoudig en snel een vakantie wilt boeken, een auto wilt huren of op een veilige manier online aankopen wilt doen. Je hebt de mogelijkheid om binnen een vastgestelde limiet geld op te nemen, aankopen te doen of te betalen voor diensten. Bij het aanvragen van een reguliere creditcard wordt een BKR-notering gedaan. Dit is niet aan de orde bij een prepaid creditcard, omdat met zo’n kaart niet op krediet gekocht wordt.

Voorwaarden bij het aanvragen van een creditcard

Het aanvragen van een creditcard kan heel eenvoudig online gebeuren. De verwerking gaat dan snel. Gemiddeld duurt het 14 dagen voor je je creditkaart in huis hebt en hem kunt activeren. Je gegevens moeten namelijk geverifieerd en geregistreerd worden. Soms wordt er nog aanvullende informatie gevraagd. Maar het kan ook sneller. Als je voor een prepaid creditkaart kiest, hoef je aan minder voorwaarden te voldoen en zal je binnen een paar dagen al gebruik kunnen maken van je creditcard.

Een BKR-notering, wat is dat precies?

Sommige creditcards worden geregistreerd bij BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit bureau houdt bij welke leningen en kredieten mensen hebben afgesloten. Ook wordt er nagegaan of er persoonlijke schulden zijn. Je kunt een creditcard beschouwen als krediet, omdat je er dingen op voorhand mee afrekent en pas later het bedrag terugbetaalt. Een BKR-notering wordt gedaan bij creditcards waarmee je het bedrag wat je besteed hebt in meerdere termijnen kunt terugbetalen. Je creditcard is dan namelijk gekoppeld aan een leenovereenkomst. Als je kiest voor een creditcard waarvan je het bedrag dat je besteed hebt binnen 30 dagen moet terugbetalen, is een BKR-notering niet nodig.

Zekerheid voor beide partijen

Een creditcardaanbieder wil graag van tevoren weten of jij in staat bent je betalingsverplichtingen na te komen. Daarom zal er een toets gedaan worden bij het BKR. Zo weet de aanbieder dat hij jou een creditcard kan verstrekken. Maar ook voor jou is het fijn om te weten dat je genoeg financiële ruimte hebt om op een verantwoorde manier van je creditcard te genieten. Een BKR-toetsing zorgt zo voor een stukje zekerheid voor de aanbieder, maar zeker ook voor jou als consument. Gegevens die bij een BKR toetsing worden verstrekt zijn bijvoorbeeld de hoogte van leningen die je hebt afgesloten, eventuele betalingsachterstanden en hoe je omgaat met het aflossen van leningen en kredieten.

Positief of negatief

Je wordt positief geregistreerd als je bijvoorbeeld een lening of krediet hebt afgesloten, een financieringsregeling hebt voor een grote aankoop of een private lease auto hebt. De grens voor een registratie bij het BKR ligt meestal op minimaal 250 euro. Als het bedrag van de afgesloten financiering lager is, wordt je niet geregistreerd. Als je netjes op tijd de aflossing betaalt, is er niets aan de hand. Dat wordt anders als je niet op tijd je verplichtingen nakomt. De kredietverstrekker zal je eerst een herinnering en later een aanmaning sturen. Betaal je dan nog niet, wordt je aangemeld bij het Centraal Krediet Informatiesysteem. Wanneer je nog steeds in gebreke blijft, krijg je een negatieve BKR-notering.

Ook zonder BKR-notering

Als je een negatieve BKR-notering hebt, kun je heel moeilijk een creditcard aanvragen. Het risico dat je je betalingsverplichtingen niet kunt nakomen, is voor de aanbieder dan immers te groot. Gelukkig kun je dan kiezen voor een prepaid creditcard. Bij deze creditcard stort je vooraf een bedrag op de rekening die aan je creditcard gekoppeld is. Op het moment dat je een aankoop doet, wordt het bedrag direct van deze rekening afgeschreven. Zo betaal je niets vooruit en heb je achteraf geen financiële verrassingen. Met een prepaid creditcard kun je dus nooit geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt en dus ook niet in de schulden terecht komen.

Prepaid creditcard zonder BKR-toetsing

Een creditcard biedt je vele voordelen. Ook een prepaid creditcard dus. Je geniet van dezelfde voordelen als bij een normale creditcard alleen loop je geen risico dat je in het rood komt te staan. Je kunt namelijk alleen het bedrag besteden wat je van tevoren zelf op je kaart hebt gezet. Tegelijk kun je gewoon overal ter wereld betalen met je creditcard en profiteer je van de garantie dat je aankopen zijn verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. Een BKR-toetsing is hierbij niet nodig, omdat de aanbieder weinig risico loopt. Voor iedereen is het dus mogelijk om een creditcard aan te vragen, met of zonder BKR-toetsing. Kijk wat bij je past en geniet van de vele voordelen die een creditcard met zich meebrengt.