Creditcard aanvragen

Creditcard aanvragen

American Express - Flying Blue Silver

Door ons getest als de beste optie!

Eerste jaar volledig gratis + 2500 Miles

Prijs per jaar: €75,00 euro

Bestedingslimiet: geen

Benodigd inkomen per jaar: €23.000,-

VISA World Card

De beste optie bij een lager jaarlijks loon

Tijdelijk eerste jaar gratis

Prijs per jaar: €36,50 euro

Bestedingslimiet: €2500 euro p/m

Benodigd inkomen per jaar: €13.800,-

MasterCard Classic

De goedkoopste optie die er momenteel is

Tijdelijk eerste jaar gratis

Prijs per jaar: €20,00 euro

Bestedingslimiet: €2500 euro p/m

Benodigd inkomen per jaar: €13.800,-

Bijenkorf Card

Spaar voor de Bijenkorf shop tegoed

Geen benodigd inkomen nodig

Prijs per jaar: €16,50 euro

Bestedingslimiet: €2500 euro p/m

Benodigd inkomen per jaar: geen

ANWB VISA Card

Sparen voor kortingen en gratis artikelen bij de ANWB

Eerste jaar met 50% korting

Prijs per jaar: €16,00 euro

Bestedingslimiet: €2500 euro p/m

Benodigd inkomen per jaar: €27.500,-

MasterCard Gold

De beste optie voor de kleine reizigers vanwege het grotere bestedingslimiet

Tijdelijk eerste jaar slechts €20,-

Prijs per jaar: €32,50 euro

Bestedingslimiet: €5000 euro p/m

Benodigd inkomen per jaar: €15.000,-

American Express Platinum

Gratis Schiphol Privium Plus, onbeperkt toegang alle luchthavenlounges + hotel privilege upgrades t.w.v. €500

Eerste 3 maanden gratis + 15.000 Award punten

Prijs per jaar: €700,- euro

Bestedingslimiet: geen limiet

Benodigd inkomen per jaar: €60.000,-

American Express Green

Gratis Schiphol Privium Plus, onbeperkt toegang alle luchthavenlounges + hotel privilege upgrades t.w.v. €500

Eerste 3 maanden gratis + 15.000 Award punten

Prijs per jaar: €65,- euro

Bestedingslimiet: geen limiet

Benodigd inkomen per jaar: €23.000,-

Creditcards

Een creditcard aanvragen? Wij zorgen dat je de juiste informatie allemaal op een rijtje hebt zodat je altijd een creditcard kiest die bij je persoonlijke situatie past. De credit card is een bijzondere leenvorm, waarbij meestal rentevrij geleend wordt. Een credit card kan net als een reguliere bankpas vrijwel overal gebruikt worden. Het verschil met een normale bankpas is het feit dat de bank in eerste instantie het bedrag voorschiet. Dit bedrag moet later (meestal aan het einde van de maand) terugbetaald worden.

Iedere maand kan tot een vooraf vastgesteld bestedingslimiet geld worden opgenomen of kunnen betalingen verricht worden.

Een credit card heeft bovendien enkele andere eigenschappen, zoals bijhorende verzekeringen en de mogelijkheid tot afbetaling in termijnen (met rente). Waar een credit card precies voor gebruikt kan worden, hangt ook af van het type credit card en de verstrekker van de kaart.

Eigenschappen creditcard aanvragen

Hoewel er tussen creditcards diverse verschillen mogelijk zijn, werkt de basis van iedere creditcard aanvraag hetzelfde. Het uitgangspunt is dat iedere maand tot de bestedingslimiet betaald kan worden met een credit card.

Het bestedingslimiet is in veel gevallen € 2.500 per maand, maar kan zelfs tienduizenden euro’s zijn. De hoogte van de bestedingslimiet is onder meer afhankelijk van het inkomen van de eigenaar en het type creditcard.

Op het moment dat er met een creditcard een betaling wordt verricht of geld worden opgenomen, wordt dit niet direct afgeschreven van de eigenaar. De creditcardmaatschappij schiet het bedrag voor en brengt dit maandelijks in rekening, waardoor er in feite een lening ontstaat.

Wordt het openstaande bedrag aan het einde van de maand terugbetaald, dan betaal je geen rente over deze korte lening. Dit is in Nederland het meest gangbaar. Een creditcard aanvragen is op die manier dan ook een goede en voordelige optie.

Kosten gebruik creditcard

Hoewel je geen rente betaalt bij maandelijkse terugbetaling, is een creditcard niet gratis. Naast de rente bij een betaling in termijnen (wanneer je daarvoor kiest), hebben creditcards ook de volgende kosten:

• Vast jaarbedrag voor gebruik (vaak een klein bedrag)
• Kosten per geldopname (enkele euro’s per opname of percentage opgenomen bedrag)
• Toeslag bij opname of betaling in andere valuta dan euro (vaak percentage opgenomen bedrag)

Hoewel de creditcardmaatschappij een toeslag berekend bij betalingen of opnames in andere valuta, is een creditcard in veel gevallen voordeliger dan het inwisselen van geld bij een wisselkantoor.

Voordelen creditcard aanvragen

Een creditcard aanvragen heeft enkele unieke voordelen ten opzichte van de normale betaalpas.

Sommige voordelen hangen ook af van de mogelijkheden die de bank aanbiedt en het type creditcard waarvoor gekozen wordt.

De volgende voordelen zijn aanwezig bij de meeste creditcards:

• Universeel betaalmiddel: vrijwel over ter wereld te gebruiken
• Een bedrag voor laten schieten, zonder dat je hierover rente betaalt
• In veel gevallen aankopen gedaan met credit card automatisch verzekerd
• Vrijwel alle online betalingen mogelijk, ook op buitenlandse sites
• Credit card kan als borg dienen voor onder meer hotels en andere reserveringen

Vanwege de veelzijdigheid van de creditcard, heeft een groot deel van de werkzame Nederlanders een creditcard. Deze kan vrij eenvoudig worden aangevraagd en dient vaak ook als vangnet voor noodgevallen, met name tijdens buitenlandse reizen waar een betaalpas minder vaak wordt geaccepteerd. Een creditcard aanvragen kan vaak snel en is daarom ook een veel gebruikt betaalmiddel in Nederland en België.

Wanneer gebruik ik een creditcard?

Je kunt in principe dagelijks je creditcard gebruiken om betalingen te verrichten, omdat de kaarten vrijwel overal worden geaccepteerd. Vanwege de eerdergenoemde extra kosten is dit echter lang niet altijd de beste keuze.

De keuze tussen een bankpas of credit card maak je op basis van enkele factoren. In de volgende gevallen is het gebruik van een credit card een goede keuze:

Bij grote (online) aankopen kun je bij Nederlandse partijen vaak kiezen voor iDeal. iDeal is makkelijk en veilig, maar in dit geval niet de beste keuze.

Met de meeste credit cards kun je namelijk gebruik maken van enkele verzekeringen. Meestal zit bij de prijs van de kaart een aankoopverzekering inbegrepen. Dit betekent dat je gedurende een periode na de aankoop (vaak drie tot zes maanden) verzekerd bent tegen diefstal, verlies of schade aan het aangekochte object.

Ook bieden credit cards vaak een verzekering tegen het niet ontvangen van het aangekochte object. Is dit het geval en kan dit niet geregeld worden met de webshop, dan ontvang je het aankoopbedrag terug via de creditcardmaatschappij.

Het al dan niet aanwezig zijn van dergelijke verzekeringen is bovendien een goede reden om verschillende credit cards met elkaar te vergelijken.

Deze voordelen heb je nooit bij een betaling via iDeal. iDeal is simpelweg een bankoverschrijving zonder verdere zekerheden.

Voor sommige aankopen, bijvoorbeeld vliegtickets, kan het voordelig zijn om deze zo snel mogelijk te kopen. Wil je bijvoorbeeld een vliegticket kopen, maar kun je dit in verband met salarisuitkering pas later in de maand doen, dan biedt een credit card de oplossing.

 

Met een credit card wordt het bedrag voorgeschoten door de bank. Pas aan het einde van de maand, als je salaris inmiddels binnen is, hoef je het bedrag terug te betalen.

Bij onder meer hotels en resorts moet een reservering vaak met een credit card bevestigd worden. Dit biedt het hotel zekerheid dat ze daadwerkelijk betaald worden.

Het alternatief is dat je een verblijf met een bankoverschrijving in één keer betaald. Met een credit card kun je dit voorkomen en ter plekke pas de overnachting betalen. Moet je onverhoopt de reservering annuleren, dan betaal je met een credit card alleen de reserveringskosten en niet de gehele overnachting.

Ga je naar het buitenland en wordt in dit land een andere valuta gebruikt, dan kan een credit card soms een betere optie zijn dan een bankpas.

Je kunt dit het beste vooraf controleren. Zowel bij een bankpas als een credit card betaal je een commissie bovenop de wisselkoers die gehanteerd wordt. Het kan per bank en kredietverstrekker verschillen welk type kaart hier goedkoper is.

In sommige landen wordt de Nederlandse bankpas echter niet of nauwelijks geaccepteerd. Het is daarom altijd goed om in het buitenland een universele credit card achter de hand te houden.

Creditcard aanvragen

In sommige landen, waaronder de Verenigde Staten, bezit vrijwel iedereen een creditcard. In Nederland is dit in mindere mate het geval, maar ook hier is het aanvragen van een credit card een goed idee.

Omdat er, op vaste kosten na, weinig kosten zijn verbonden aan het bezitten van een credit card, is het voor vrijwel iedereen een goed vangnet. Bij de aanvraag van een creditcard wordt op enkele zaken gelet. Aan de hand van onder meer persoonlijke financiële informatie bepaalt de bank of je in aanmerking komt voor een credit card en welke limiet de kaart heeft.

Tijdens de aanvraag wordt doorgaans om de volgende gegevens gevraagd door de bank:

• Algemene persoonsgegevens, waaronder burgerlijke staat
• Aanwezigheid van vast inkomen en hoogte hiervan
• Woonlasten
• BKR-toetsing

Het inkomen dat opgegeven moet worden is één van de belangrijkste gegevens voor de kredietverstrekker bij de aanvraag. Aan de hand van het inkomen kan bepaald worden of iemand voldoende geld verdient om een creditcard te betalen.

Omdat bij een betaling of geldopname met een creditcard de maatschappij dit bedrag in eerste instantie voorschiet, moet de maatschappij weten of je in staat bent dit bedrag maandelijks terug te betalen.

Daarbij wordt vanzelfsprekend ook gekeken naar de hoogte van dit inkomen. Heb je een modaal inkomen, dan kun je op papier maandelijks minder afbetalen dan iemand met een veel hoger inkomen.

Voor een gemiddeld inkomen wordt vaak een betaallimiet van € 2.500 per maand aangehouden, maar ook andere gegevens hebben hier invloed op.

De woonlasten hebben invloed op het geldbedrag dat je maandelijks daadwerkelijk kunt spenderen. Heb je hoge huurkosten of hoge hypotheekkosten, dan zorgt dit voor een lagere limiet van de creditcard.

Aan de hand van de woonlasten wordt berekend wat de leencapaciteit is, oftewel het bedrag dat realistisch gezien maandelijks uitgegeven kan worden met de credit card, zonder dat dit financiële problemen oplevert.

Net als bij de meeste andere leenvormen, voert ook de creditcardmaatschappij een zogenaamde BKR-toetsing uit. Dit is een controle bij het Bureau Krediet Registratie. Deze instantie houdt de financiële gegevens van alle Nederlanders bij.

Heb je schulden of andere leningen (denk aan een hypotheek), dan is dit bij het BKR bekend. Het BKR houdt bovendien bij hoe hoog deze schulden en/of leningen zijn en wat de verwachte datum van aflossing is.

Heb je lopende schulden, dan leidt dit meestal tot een negatieve BKR-registratie. In dit geval is het in principe niet mogelijk om een credit card aan te vragen.

De aanwezigheid van een hypotheek of andere lening heeft overigens niet per definitie een negatieve BKR-registratie tot gevolg. Wel heeft dit invloed op de bestedingslimiet, omdat de leningen het vrij-besteedbare bedrag per maand omlaag brengen, net als de woonlasten.

Een credit card met negatieve BKR-registratie is doorgaans alleen mogelijk bij een zogenaamde prepaid credit card. Bij dit type credit card moet je zelf geld storten op de rekening en schiet de creditcardmaatschappij dus niks voor.

Tips bij creditcard aanvragen

Ga je creditcards met elkaar vergelijken, dan zijn er enkele zaken om op te letten. Aan de hand van de volgende punten kan de juiste keuze gemaakt worden:

• Bestedingslimiet
• Jaarlijkse kosten
• Rente bij afbetaling in termijnen
• Verzekeringen die inbegrepen zijn bij credit card
• Mogelijkheid tot extra creditcard, bijvoorbeeld voor partner
• Extra’s, zoals welkomstcadeau of punten sparen bij uitgevas
• Onafhankelijke kaart of via bank (bijvoorbeeld: MasterCard versus ING creditcard)

Het laatste punt is voor vrijwel iedereen belangrijk, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Een creditcard bij de eigen bank kan gemakkelijk zijn bij de aanvraag en eenvoudig inzicht op één plek gegeven, maar heeft ook nadelen.

Wil je van bank wisselen, dan moet je doorgaans ook een nieuwe credit card aanvragen. Een creditcard bij een bank kan namelijk vrijwel altijd alleen in combinatie met een betaalrekening bij deze bank. Dit probleem bestaat niet bij onafhankelijke maatschappijen als MasterCard en VISA.