Geld opnemen met een creditcard

Geld opnemen met een creditcard

Geld opnemen met een creditcard? Een creditcard biedt je de mogelijkheid om wereldwijd eenvoudig te kunnen betalen. Waar je met je normale bankpas niet overal terecht kunt, zul je met je creditcard geen problemen ondervinden. In winkels, op vliegvelden of bij hotelbalies kun je zonder moeite je creditcard gebruiken. Geld opnemen bij een automaat is met je creditcard ook mogelijk. Sommige buitenlandse geldautomaten accepteren je normale bankpas namelijk niet, maar herkennen je creditcard zonder problemen. Zo kun je overal ter wereld contanten opnemen om op straat leuke souvenirs te kopen of die aardige ober op het terras een fooi te geven. Zorg dus dat je naast je bankpas altijd ook je creditcard bij je hebt.

Bankpas of creditcard, wat is het verschil?

Tussen een bankpas en een creditcard bestaan een aantal verschillen. Met een bankpas geef je geld uit dat op dat moment op je bankrekening staat. Het wordt dan ook direct van je rekening afgeschreven. Met een creditcard kun je op krediet betalen. Hoe hoog het bedrag is wat je kunt afrekenen, hangt af van de bestedingslimiet en bestedingsruimte van je creditcard. Achteraf los je het openstaande bedrag af. Daarbij betaal je rente als je in termijnen aflost. De overeenkomst tussen een bankpas en een creditcard is dat je met beide betalingen kunt doen en contant geld kunt opnemen.

Waar moet je op letten

Bekijk voor je geld op gaat nemen goed de logo’s die op je creditcard staan. Als je deze logo’s ook terugziet op de geldautomaat, betekent dit dat je creditcard geaccepteerd wordt en je geld op kunt nemen. Houd er ook rekening mee dat geldautomaten in het buitenland vaak net een anders werken dan hier in Nederland. Zo kan het zijn dat je eerst je geld naar buiten ziet komen en aan het einde pas je creditcard terugkrijgt. Hoge bedragen worden soms in twee delen uitgegeven. Loop dus niet te snel weg. En check of de automaat veilig is. Lijkt het of ermee is geknoeid? Zoek een andere automaat. Veiligheid gaat voor alles.

Zo zit het met de kosten

Hoewel het gemakkelijk is om met je creditcard geld op te nemen, zeker in het buitenland, moet je wel rekening houden met de kosten. Bij het opnemen van geld bij een automaat, worden transactiekosten berekend, hoger dan wanneer je dat met je gewone bankpas doet. Als je pint met je creditcard, betaal je meestal zo’n 4,50 per transactie. Sommige aanbieders rekenen 4% op het bedrag wat je opneemt. Dit is vaak lager als je een positief saldo hebt op je creditcardrekening. Vraag goed na bij je creditcardmaatschappij welke kosten zij berekenen.

Vreemde valuta

Als je op vakantie bent buiten de eurozone, heb je te maken met een andere munteenheid. Het opnemen van contant geld brengt daarom extra kosten met zich mee. Buiten Europa wordt een extra koersopslag berekend. Het bedrag wat je opneemt in vreemde valuta, wordt eerst omgerekend naar euro’s. Daarover betaal je wisselkoersopslag. Let hier dus goed op voor je naar de geldautomaat stapt. Als je vreemde valuta contant opneemt met je creditcard, betaal je extra voor de transactie én de wisselkoers.

Verdere kosten

Als de geldautomaat niet geschikt is voor jouw creditcard, kun je de bank binnenlopen om geld op te nemen aan de balie. Ook hieraan zijn kosten verbonden. Kies deze optie dus alleen als het echt noodzakelijk is. De meeste creditcardaanbieders rekenen 3% per transactie als je aan de balie geld opneemt. Een voordeel is wel dat je meestal meer contanten kunt opnemen dan met een gewone bankpas het geval zou zijn. Als je vooral met contant geld wilt betalen, is dat mooi meegenomen. Een creditcard brengt ook standaardkosten met zich mee. Zo betaal je jaarlijks een bedrag voor het bezit van je creditcard en rente die gerekend wordt als je een betalingsachterstand op je creditcard hebt.

Een kaart met mogelijkheden

Een creditcard biedt je veel mogelijkheden. Daarom is het fijn dat je er ook geld mee kunt opnemen. Sta je dus in een afgelegen plaatsje bij een geldautomaat en wordt je bankpas niet geaccepteerd, kun je je creditcard tevoorschijn halen. Het is niet de goedkoopste manier van geld opnemen, maar een uitkomst als het echt niet anders kan. Of je nu een reguliere of prepaid creditcard hebt, maakt niet zoveel uit. Mits er op die laatste natuurlijk voldoende tegoed staat, anders kun je het ook niet opnemen. Een creditcard is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Als het echt nodig is, kun je dus eenvoudig contant geld opnemen met je creditcard.