Gemakkelijk je creditcard opzeggen

Gemakkelijk je creditcard opzeggen

Gemakkelijk je creditcard opzeggen bij je creditcard aanbieder? Het kan zo zijn dat je na verloop van tijd je creditcard niet meer wilt gebruiken. Dan kun je je creditcard opzeggen. Het eerste wat je doet, is contact opnemen met de creditcardaanbieder om aan te geven dat je je creditcard wilt opzeggen. Dat kan gemakkelijk online of telefonisch. Je hoort dan meteen wat de procedure is en of er sprake is van een opzegtermijn. Sommige creditcardmaatschappijen regelen het opzeggen liever per mail. Op de website van de aanbieder kun je meer informatie vinden.

Waarom je creditcard opzeggen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je creditcard wilt opzeggen. Je kunt de bijkomende kosten te hoog vinden of vindt het betalen op krediet toch niet fijn. Of je wilt meer controle over je financiële situatie. Zo geef je geen bedragen uit die je later nog moet terugbetalen. Het kan ook zijn dat je je creditcard wilt opzeggen vanwege de notering bij het Bureau Krediet Registratie. Als je een lening aan wilt vragen of een hypotheek op je huis, wordt bij het BKR gecontroleerd welke betalingsverplichtingen jij hebt en of je die nakomt. De limiet van je geregistreerde creditcard kan dan medebepalend zijn voor de hoogte van de lening die je wilt afsluiten.

Op elk moment opzeggen

Als je een creditcard hebt aangevraagd, kun je binnen 14 dagen nog bedenken. Binnen de Nederlandse wet is geregeld dat je binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden een aanschaf ongedaan kunt maken. Je stuurt de kaart dan gewoon terug naar de creditcardmaatschappij. Bedenk wel dat je dan ook niet profiteert van het voordeel of welkomstcadeau dat je bij het aanvragen van een creditcard meestal krijgt. Dat leuke shoptegoed of hippe gadget gaat dan aan je neus voorbij. De meeste creditcards kun je op elk moment opzeggen. Meestal moet je wel rekening houden met een opzegtermijn van 1 of 2 maanden. Je hoeft het jaar nooit helemaal vol te maken.

Creditcard verlengen of toch maar niet?

Op je creditcard staat de datum tot wanneer de kaart uiterlijk geldig is. Daarna zul je een nieuwe moeten gaan gebruiken, die de creditcardmaatschappij je toestuurt. Wees er daarom op tijd bij met opzeggen als je geen nieuwe creditcard meer wilt na de verloopdatum. Veel aanbieders sturen je een paar maanden voor deze datum namelijk al een nieuwe creditcard toe. Als je ervoor kiest je creditcard op te zeggen, zal de aanbieder er alles aan doen om je binnenboord te houden. Waarschijnlijk krijg je een mooie korting of leuk cadeau aangeboden. Bedenk goed of je hierop in wilt gaan of je creditcard definitief wilt opzeggen.

Prepaid creditcard

Een prepaid creditcard is anders dan een reguliere creditcard. Je stort namelijk vooraf een bedrag op de rekening van je creditcard. Dat is dan ook meteen het maximumbedrag wat je kunt besteden. Als je prepaid creditcard al een tijd ongebruikt in je portemonnee zit, is het een goed idee om hem op te zeggen. Je kunt namelijk kosten maken, ook als je de kaart niet gebruikt. Er zijn maatschappijen die een bedrag rekenen als je je prepaid creditcard een poosje niet gebruikt. Veel mensen die een prepaid creditcard hebben, zijn zich hier niet van bewust. Vraag bij de creditcardaanbieder hoe je je prepaid creditcard kunt opzeggen.

Wat kost het opzeggen?

In de meeste gevallen worden er geen kosten berekend voor het opzeggen van je creditcard. Je betaalt alleen vaste kosten in de tijd dat je de kaart gebruikt. Toch is het goed om voor je de telefoon pakt of in de pen klimt even de voorwaarden van de creditcardaanbieder te checken. Sommige minder bekende creditcardmaatschappijen kunnen afwijken van de norm en toch kosten berekenen bij het opzeggen. Het is goed om dat van tevoren te weten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je met hen in gesprek gaat.

Geld besparen

Het opzeggen van je creditcard heeft zo zijn voordelen. Je gaat namelijk geld besparen. Want hoe gemakkelijk een creditcard ook is, er zitten wel verplichtingen aan vast. Dat merk je niet zo snel als je er één hebt, maar tel die maandelijkse kosten eens bij elkaar op. Dan kom je toch tot een behoorlijk bedrag. Die vaste kosten van de creditcard komen na het opzeggen te vervallen. Ook de rente en eventuele boete bij betalingsachterstanden is iets waar je niet meer van wakker hoeft te liggen. Je hebt meer zicht op en controle over je financiën. Als je merkt dat je creditcard voor jou geen meerwaarde meer heeft en je kosten wilt besparen, kun je hem beter opzeggen.