Hoe betaal je de rekening van je creditcard? Een creditcard is een handige manier om op een veilige manier aankopen en bestellingen te doen. Je hebt namelijk aflevergarantie en je aankopen zijn altijd gratis verzekerd tegen diefstal, schade en verlies. Daarom heeft een creditcard voordelen, die een normale bankpas niet heeft. Met je creditcard kun je op elk gewenst moment online bestellen, een vakantie boeken of een auto huren. Het bedrag wat je moet betalen, wordt voorgeschoten door je creditcardmaatschappij. Je koopt dus op krediet. Vandaar de naam creditcard of, in het Nederlands, kredietkaart. Natuurlijk moet je de betaling die door de creditcardmaatschappij voor jou gedaan is later wel terugbetalen. Dat kan op meerdere manieren.
Volledige betaling
Aan het einde van de maand, meestal tussen de 25een 30edag, krijg je een rekening waarop alle transacties staan van de afgelopen maand. Zo zie je precies waar en wat je met je creditcard hebt afgerekend. Je hebt op deze manier dus uitstel van betaling gekregen. Als je de rekening op tijd voldoet (binnen 21 dagen), hoef je over het bedrag geen rente te betalen. Je kunt de rekening eenvoudig betalen via IDeal of internetbankieren. Een automatische incasso is ook handig. Je weet dan zeker dat je betaling op tijd gedaan wordt. Let er wel op dat het saldo op je tegenrekening (meestal je bankrekening) hoog genoeg is om het openstaande bedrag te betalen.
Gespreide betaling
Bij het aanvragen van een creditcard is het belangrijk om te bedenken hoe je wilt gaan terugbetalen. In plaats van één keer per maand de volledige rekening te voldoen, kun je er ook voor kiezen om in meerdere termijnen een deel van het verschuldigde bedrag terug te betalen. Je sluit dan een kredietovereenkomst af met de creditcardaanbieder. Deze is niet standaard en moet apart worden aangevraagd. Het voordeel is dat er elke keer kleine bedragen worden betaald, waarmee in termijnen het volledige bedrag wordt afgelost. Niet alle creditcards bieden de mogelijkheid om gespreid te betalen. Let hier goed op als je er één aanvraagt.
Rente
Houd er wel rekening mee er bij gespreide betaling rente in rekening wordt gebracht. Die rente moet je betalen, omdat je eigenlijk een lening afsluit. Je kunt betalen in termijnen vergelijken met een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Het rentepercentage is meestal ongeveer 14% op jaarbasis, een wettelijk vastgesteld percentage. Stel een duidelijke bestedingslimiet in om binnen je financiële grenzen te blijven en te zorgen dat je aan je verplichtingen kunt voldoen. Omdat gespreid betalen meer risico voor de aanbieder met zich meebrengt, zal je creditcard worden genoteerd bij het Bureau Krediet Registratie.
Betaling vooraf
Als je hebt gekozen voor een prepaid creditcard, betaal je altijd vooraf. Je zet dan het bedrag wat je maximaal wilt besteden op de rekening van je creditcard. Meer besteden is niet mogelijk. Maar ook bij reguliere creditcards kun je vooruitbetalen om je saldo en je limiet te verhogen. Als je bijvoorbeeld een grote aankoop wilt doen of op vakantie wilt, kun je extra geld overmaken. Als aan het einde van de maand het openstaande bedrag wordt betaald, kan het zijn dat je niet alles besteed hebt. Het extra bedrag kan dan blijven staan of worden teruggestort naar je bankrekening.
Betalingsachterstand
Natuurlijk wil je optimaal profiteren van de voordelen van je creditcard en ervoor zorgen dat je afbetaling op tijd is gedaan. Als dit niet lukt en je betaalt de laat je rekening, kan de creditcardmaatschappij je een boete opleggen. Die bestaat uit een percentage van het openstaande bedrag, meestal zo’n 2%. Sommige aanbieders kiezen ervoor de creditcard te blokkeren als er voor langere tijd een betalingsachterstand is. Je kunt de kaart dan pas weer gebruiken als het volledige bedrag is voldaan. Een betalingsachterstand van meer dan 4 maanden wordt gemeld bij het Bureau Krediet Registratie. Banken schrijven het openstaande bedrag van je creditcard meestal direct af van je betaalrekening, ook als er te weinig saldo op staat.
Check je overzicht
Als je aan het eind van de maand je transactieoverzicht binnen krijgt, is het verstandig alle betalingen even goed na te lopen. Klopt het allemaal? Zijn er bijvoorbeeld kosten afgeschreven van een abonnement wat je al lang had opgezegd? Of van een artikel dat je al lang retour hebt gestuurd naar de webshop? Dan is het mogelijk je afschrijving te blokkeren of terug te draaien. Neem hiervoor contact op met je bank of creditcardmaatschappij. Benader in elk geval ook de verkoper om te achterhalen waar de fout gemaakt is en hoe het opgelost kan worden.