Prepaid creditcard

Prepaid creditcard

VIABUY Prepaid Creditcard

Door ons getest als de beste optie voor Prepaid!

Kosteloos geld overmaken naar (eigen) IBAN van de creditcard

Prijs per jaar: €19,90 euro

Benodigd inkomen per jaar: geen

N26 Prepaid

Gemakkelijk overal je geld zaken inzichtelijk

Volledig gratis en iPhone + Android app

Prijs per jaar: €0,00 euro (GRATIS)

Benodigd inkomen per jaar: geen

Money2Go Prepaid

Makkelijk online opladen met iDeal

Geen jaarlijkse kosten, enkel eenmalige kosten

Prijs per jaar: €0,00 (GRATIS)

Prijs eenmalig: €24,95

Benodigd inkomen per jaar: geen

Prepaid creditcard, hoe werkt dat?

Een prepaid creditcard is een bijzonder type betaalkaart, waar regelmatig verwarring over bestaat. Dit heeft met name te maken met het verschil tussen de Nederlandse en Engelse definitie van een prepaid creditcard.

Een prepaid creditcard is in feite een kaart waarbij er geld wordt afgeschreven van een eigen rekening. Anders dan bij een reguliere creditcard, wordt er hier dus geen geld voorgeschoten door een kredietverstrekker.

Met deze definitie is de reguliere pinpas in principe een prepaid creditcard. Toch wordt de normale betaalpas met name in het buitenland niet gezien als een prepaid creditcard. Heeft men het over een prepaid creditcard, dan doelt men meestal op een prepaid creditcard.

Eigenschappen prepaid creditcard

Een prepaid creditcard is een relatief veilig betaalmiddel. Er kan alleen geld worden uitgegeven dat vooraf zelf op de rekening gestort is. Op deze wijze kan geen geld worden uitgegeven van een derde partij, zoals dit bij andere leenvormen wel het geval is.

Anders dan een creditcard, kun je bij een prepaid creditcard dan ook niet een krediet opbouwen, oftewel een lening afnemen.

Hoewel het hiermee lijkt op de Nederlandse betaalpas, bedoelt men in het buitenland vrijwel altijd een prepaid creditcard wanneer men het heeft over een prepaid creditcard.

Net als de Nederlandse betaalpas wordt geld afgeschreven van een lopende rekening. Het verschil is dat de prepaid creditcard ook eigenschappen heeft van de reguliere creditcard. Dit betekent dat je met een prepaid creditcard ook eenvoudig online betalingen kunt verrichten. Dit is niet mogelijk met een Nederlandse betaalpas, hoewel hiervoor inmiddels oplossingen als iDeal bestaan.

Betalingen met een bankpas verlopen via het Meastro- en Cirrus-netwerk. Bij een prepaid creditcard is dit het netwerk van MasterCard en Visa. Door dit verschil kan een prepaid creditcard vrijwel overal gebruikt worden, terwijl dit bij een normale bankpas veel beperkter is.

Hoewel bij een prepaid creditcard vooraf gestort geld wordt uitgegeven, gaat het hier meestal niet om de reguliere bankrekening, maar een aparte rekening waar geld op wordt geplaatst. Je kunt zelf bepalen hoeveel dit is en op deze manier niet meer uitgeven dan je kunt missen.

Prepaid vergeleken met normale creditcard

Een prepaid creditcard lijkt in veel opzichten op een creditcard, maar heeft ook wezenlijke verschillen.

De twee type kaarten hebben de volgende overeenkomsten:

• Mogelijkheid om online betalingen te verrichten
• Vrijwel over ter wereld te gebruiken
• Te gebruiken voor reserveringen van bijvoorbeeld hotels
• Er kunnen kosten zijn verbonden aan (buitenlandse) geldopnames

De belangrijkste verschillen zitten in het geld dat uitgegeven wordt met de kaart:

• Bij een creditcard schiet de maatschappij dit bedrag maandelijks voor, bij een prepaid creditcard is het geld dat je zelf vooraf hebt gestort
• Het is niet mogelijk om krediet op te bouwen of in termijnen terug te betalen: je geeft maximaal uit wat je hebt
• Geen rente
• Vaak minder voordelen, zoals verzekeringen die een creditcard wel vaak heeft
• Aanvraagprocedure prepaid creditcard soepeler dan bij creditcard

Een prepaid creditcard is met name gunstig wanneer het niet mogelijk is om een creditcard aan te vragen, maar je wel de voordelen van een creditcard wil hebben.

Denk hierbij aan een buitenlandse reis, waar je niet altijd met je bankpas kunt betalen. Is het, bijvoorbeeld door de afwezigheid van een vast inkomen, niet mogelijk om een creditcard aan te vragen, dan is een prepaid creditcard een goed alternatief.

Voordelen prepaid creditcard

Een prepaid card heeft diverse voordelen, met name ten opzichte van de bekende Nederlandse betaalpas. Het belangrijkste voordeel is dat je op meer plekken gebruik kunt maken van de prepaid card: online, maar ook in het buitenland.

Een ander voordeel is dat het meestal erg eenvoudig is om je prepaid card op te waarderen. In de meeste gevallen kan dit via een app, waarbij je binnen enkele minuten geld kunt overbrengen van de reguliere betaalrekening naar de prepaid card. Mocht je niet kunnen betalen met de pinpas, dan kan dit met een prepaid card snel opgelost worden. Naast een normale bankoverschrijving, worden vaak ook betalingen via PayPal, Bitcoin en andere diensten ondersteund bij prepaid cards.

Nog een voordeel is dat een prepaid card in feite erg veilig is. Je kunt niet rood staan, krijgt niet te maken met een hoge rente en kan niet te maken krijgen met boetegeld bij late betalingen. Je geeft alleen het geld uit dat je daadwerkelijk hebt. Dit maakt de prepaid card ook een goed betaalmiddel om bewust bezig te zijn met je uitgaven: je kunt niet zo maar meer uitgeven dan je in eerste instantie van plan was.

Dit is voor veel mensen een valkuil bij de normale creditcard: er wordt makkelijk geld uitgegeven dat eigenlijk niet uitgegeven kan worden, wat aan het einde van de maand leidt tot financiële problemen en extra kosten.

Ook is het opnemen van geld met een prepaid card vaak voordeliger dan met een creditcard. Tegelijkertijd is geld opnemen met een normale pinpas vaak het meest voordelig, maar niet altijd mogelijk.

Tenslotte is het aanvraagproces van een prepaid card eenvoudig. Omdat er voor de kredietverstrekker geen risico is verbonden aan een prepaid card, wordt de aanvraag veel sneller goedgekeurd dan bij een creditcard. Een BKR-controle wordt in principe nooit uitgevoerd, maar ook de hoogte van het inkomen is in principe onbelangrijk.

Nadelen van een prepaid creditcard

Hoewel een prepaid card in feite een goede combinatie is van een normale pinpas en een credit card, heeft dit type kaart ook enkele nadelen.

Net als bij een normale credit card, zijn er ook vaste kosten verbonden aan een prepaid card. Meestal bedraagt dit € 10 tot € 20 per jaar. Daarnaast zijn er diverse variabele kosten dit een prepaid card minder aantrekkelijk kunnen maken.

Bij het overbrengen van geld naar de prepaid card worden meestal transactiekosten berekend, bijvoorbeeld € 1, maar soms ook meer. Het is hierdoor niet aantrekkelijk om regelmatig een klein bedrag over te boeken op het moment dat je de prepaid card nodig hebt.

Tegelijkertijd kan het ook nadelig zijn om in één keer een groot bedrag te storten op de prepaid card. Over dit bedrag wordt namelijk geen rente berekend, zoals dit wel het geval is bij veel betaal- en spaarrekeningen. Ook kost het wederom geld wanneer je geld terug wilt storten van de prepaid card naar de betaalrekening.

Hoewel sommige debit kaarten, net als de normale credit card, verzekeringen aanbieden bij aankopen, is dit niet altijd het geval. Over het algemeen biedt een normale credit card meer beschermingen en verzekeringen dan een prepaid card. Waar een credit card hiermee meer bescherming biedt bij met name online aankopen, heeft een prepaid card zelden dergelijke voordelen.

Ook leert de praktijk dat een prepaid card weliswaar vrijwel overal geaccepteerd wordt, maar minder dan een normale credit card. Dit heeft te maken met het feit dat een winkel of hotel altijd geld kan incasseren van een credit card bij wanbetalingen, terwijl dit bij een prepaid card niet het geval is: alleen als er geld aanwezig is op de kaart.

Tenslotte hebben sommige prepaid cards een relatief lage transactielimiet, bijvoorbeeld € 1000. Het gevolg is dat het niet altijd mogelijk is om met een prepaid card bijvoorbeeld een dure vlucht te boeken.

In de meeste gevallen heeft een prepaid card overigens een bestedingslimiet die vergelijkbaar is met die van een reguliere credit card. Dit is een factor om op te letten bij het vergelijken van verschillende debits cards.

Een prepaid card heeft meer mogelijkheden dan een pinpas, maar is in sommige situaties niet het ideale alternatief voor een credit card.

Wanneer is een prepaid creditcard de beste keuze?

Met de voor- en nadelen van een debit card in het achterhoofd, zijn er situaties denkbaar waarbij een debit card de beste keuze is, maar ook waar alternatieven de beste keuze zijn.

In de volgende gevallen is de keuze voor een debit card meestal de juiste:

• Je wilt volledige controle over je geld: niks uitgeven dat je niet hebt
• Je hebt een negatieve BKR-registratie
• Je hebt geen vast inkomen en komt daarom niet in aanmerking voor een credit card
• Je wilt online betalingen doen op sites waar iDeal niet mogelijk is, maar geen credit card aanschaffen
• Je wilt een alternatief voor de pinpas bij een bezoek aan het buitenland

Kan je wel met succes een credit card aanvragen, dan is dit vaak een betere keuze, mits je zeker bent van jezelf dat er geen geld wordt uitgegeven dat moeilijk kan worden terugbetaald.

Meer weten over de credit card en zien wat de mogelijkheden zijn? Bekijk dan ook de pagina credit card.