Rente op een creditcard

Rente op een creditcard

Rente op een creditcard? Veel mensen weten niet dat je met je creditcard ook kunt sparen. Je creditcard wordt immers vooral gebruikt om geld uit te geven. Als je wilt sparen, zoek je naar een mogelijkheid om een zo hoog mogelijke rente te ontvangen. Omdat de spaarrente vandaag de dag laag is, kun je zoeken naar andere manieren van sparen met een gunstig rentepercentage. Het is mogelijk om te sparen met je creditcard. Je krijgt dan namelijk meer rente dan je zou krijgen bij een normale spaarrekening. Lees van tevoren goed welke voorwaarden je creditcardmaatschappij stelt bij het sparen op je creditcard en over welk bedrag je rente krijgt.

Sparen met je creditcard

Als je ervoor kiest te sparen met je creditcard, wordt je creditcardrekening je spaarpot. Je maakt dus geld over van je bankrekening naar je creditcardrekening. Over dat bedrag ontvang je rente. Meestal krijg je rente over het deel van je saldo boven de 500 euro. Als je dus 3000 euro op je creditcardrekening zet, krijg je over 2500 euro rente. Het geld dat op je creditcardrekening staat zal eerst gebruikt worden om uitgaven die je met je creditcard doet te verrekenen. Over het saldo wat op je rekening blijft staan, ontvang je rente.

Depositogarantiestelsel

Sparen met je creditcard heeft als voordeel dat je weinig risico loopt. Het bedrag op je creditcardrekening en de rente die je krijgt, vallen namelijk onder het depositogarantiestelsel. Mocht de bank of de creditcardmaatschappij onverhoopt failliet gaan, biedt het depositogarantiestelsel een dekking tot 100.000 euro. En dat is wel een geruststellende gedachte als je een spaarpotje aan het opbouwen bent. Het geeft je de zekerheid dat je niet met lege handen achterblijft als er problemen zijn bij je bank of creditcardmaatschappij.

Spaargeld opnemen

Als je je spaargeld dat op je creditcardrekening staat wilt gebruiken, kan dat op verschillende manieren. Je kunt het gewenste bedrag overmaken naar je bankrekening. Als je overboekt vanuit een positief saldo, worden er meestal geen overboekingskosten gerekend. Je kunt het bedrag ook contant opnemen bij de bank of geldautomaat. Als je saldo op je creditcardrekening positief is, betaal je maar een heel laag percentage aan opnamekosten.

Je kunt ook een rechtstreekse betaling doen. Vanwege je positieve saldo, zijn hier geen kosten aan verbonden.

Niet alle creditcards doen mee

Het is niet bij alle creditcardmaatschappijen mogelijk om te sparen met je creditcard. Bij sommige aanbieders kun je wel geld op je creditcardrekening storten om je bestedingsruimte te vergroten, maar krijg je geen spaarrente over dat bedrag. Anderen bieden alleen krediet aan en laten sparen geheel buiten beschouwing. Let dus op als je een creditcardmaatschappij kiest en laat je goed informeren over de mogelijkheden en de voorwaarden als je wilt gaan sparen met je creditcard.

Wat kost sparen met je creditcard?

Het is belangrijk goed uit te zoeken of sparen met je creditcard voor jou de beste optie is. Want hoewel de rente heel gunstig kan uitvallen, zijn er wel kosten aan verbonden. Je betaalt per jaar een vast bedrag aan de creditcardmaatschappij. Om winst te maken met de rente die je krijgt over je spaargeld, moet je vaak jaarlijks een flink bedrag storten. En als je gekozen hebt voor gespreid terugbetalen van je creditcarduitgaven, betaal je zelf een flink bedrag aan rente. Je hebt dan immers een kredietafspraak gemaakt met je creditcardmaatschappij.

Extra bestedingsruimte

Naast geld storten op je creditcard om te sparen, kun je er ook je bestedingsruimte mee vergroten. Dat kan handig zijn als je een grote uitgave wilt doen, die boven je bestedingslimiet uitgaat. Wanneer je bijvoorbeeld een bestedingslimiet hebt van 5000 euro, is dat het maximumbedrag wat je kunt besteden. Meer uitgeven is niet mogelijk. Als je dan 500 euro op je creditcardrekening stort, gaat je bestedingsruimte naar 5500 euro. Zo kun je toch die mooie reis boeken of die dure aankoop doen, die anders net buiten je bereik zou vallen.

Sparen met een doel

Als je wilt sparen voor een nieuwe auto of luxe vakantie, is sparen met je creditcard een handige manier. Je spaart dan met een doel en ondertussen ontvang je een gunstig rentepercentage over je positieve saldo. Let er wel op dat betalingen die met je creditcard gedaan worden eerst van dat bedrag worden afgetrokken. Er gaat dan dus een hap uit je spaargeld, waardoor je ook minder rente krijgt. Sparen met je creditcard kan een goede optie zijn vanwege de hoge rente. Toch is het goed de kosten en baten tegen elkaar op te wegen om te kijken wat voor jou de meest gunstige manier van sparen is.