Reserveringen op je creditcard

Reserveringen op je creditcard

Het grote voordeel van een creditcard is dat je creditcardaanbieder een vooruitbetaling voor je doet. Afhankelijk van je bestedingslimiet kun je kopen op krediet. Je betaalt je aankopen pas aan het einde van de maand terug, in één keer of in termijnen. Een verkoper wil graag zeker weten dat het bedrag beschikbaar is op je kaart, zodat de betaling gedaan kan worden. Daarom kan een bedrag tijdelijk worden vastgezet. Je ziet dit bedrag terug in je transactieoverzicht onder het kopje ‘reserveringen’. Het bedrag wordt gereserveerd, maar nog niet van je rekening afgeschreven.

Wat doet een reservering met de bestedingslimiet

Een reservering is een betaling die nog niet verwerkt is, maar wel vast staat. Je kunt hem dus niet meer intrekken. Het gereserveerde bedrag wordt van je bestedingsruimte afgetrokken. Ook extra kosten, zoals transactiekosten bij een geldopname of wisselkoerstoeslag bij betaling in vreemde valuta worden meegerekend. Houd hier rekening mee als je een aantal aankopen of boekingen met een hoger bedrag achter elkaar boekt. Een aantal hotelovernachtingen bijvoorbeeld. Je bestedingslimiet daalt dan redelijk snel. Door geld bij te storten op je creditcardrekening verhoog je je bestedingsruimte.

Waarom een reservering

Een verkoper wil graag verzekerd zijn van jouw betaling. Soms weet je nog niet hoeveel kosten je gaat maken, bijvoorbeeld bij het boeken van een hotel of huren van een auto. Door het maken van een reservering kan de verkoper checken of je een geldige creditcard hebt en of je bestedingsruimte hoog genoeg is om de betaling te doen. Een reservering wordt ook wel een pre-autorisatie genoemd. Zodra het bedrag wat je besteed hebt duidelijk is, zal het verrekend worden.

American Express - Flying Blue Silver


Door ons getest als de beste optie!

Eerste jaar volledig gratis + 2500 Miles

Prijs per jaar: €75,00 euro
Bestedingslimiet: geen

Benodigd inkomen per jaar: €23.000,-

Reservering als borg

Als je een auto huurt of borg moet betalen voor een vakantiehuisje kan dat door middel van een reservering op je creditcard. Het bedrag wat je eigenlijk aan borg zou moeten betalen, wordt gereserveerd op je creditcard. Als de borg aan het eind van je verblijf niet aangesproken hoeft te worden vanwege gemaakte schade, vervalt de reservering. Als er wel zaken zijn die je moet vergoeden, worden die verrekend en zal het te betalen bedrag worden afgeschreven van je creditcard. Let wel op dat het bedrag van de borg niet besteed kan worden en dat je bestedingsruimte op je creditcard dus lager is.

Verrekenen van een reservering

Op het moment dat het bedrag bekend is wat je uiteindelijk hebt besteed, zal je reservering worden verrekend. Bij een borgsom die niet wordt aangesproken, vervalt de reservering binnen 30 dagen vanzelf. Indien je het totale bedrag van de reservering hebt gebruikt, bij een hotelovernachting bijvoorbeeld, wordt de reservering omgezet in een betaling en van je creditcard afgeschreven. Als het uitgegeven bedrag lager is dan dat van de reservering worden de gemaakte kosten verrekend en het overige deel van de reservering geannuleerd. Soms wordt de afrekening contant of via de bankpas gedaan. De reservering komt hiermee te vervallen.

Meer besteed dan het gereserveerde bedrag

Een reservering dekt in de meeste gevallen de kosten. Het kan echter gebeuren dat je meer besteed hebt dan het bedrag van de reservering. In dat geval wordt de reservering geannuleerd en wordt er een betaling van het hogere bedrag gedaan met je creditcard. Zorg dus dat je voldoende bestedingsruimte hebt. Als je een prepaid creditcard hebt, is het niet altijd mogelijk reserveringen te doen. Lees goed de voorwaarden om te zien waar je je prepaidcard wel of niet voor kunt gebruiken.

Onterechte betaling

Als je reservering wordt omgezet in een betaling terwijl dat niet terecht is, kun je het bedrag terugvragen. Hiervoor neem je contact op met je creditcardmaatschappij. Een foutje is snel gemaakt, maar het is niet de bedoeling dat jij als kaarthouder daar de consequenties van moet dragen. De creditcardaanbieder zal je helpen de betaling terug te draaien, zodat het gereserveerde bedrag wordt teruggestort en weer beschikbaar komt in je bestedingsruimte.
Controleer daarom altijd goed je transactieoverzicht om duidelijk te hebben wat er is afgeschreven.

Voordeel van een creditcardbetaling

Het boeken van een hotel of huurauto kan eigenlijk alleen maar met een creditcard. Zowel in Nederland als in het buitenland is bij het maken van een boeking een creditcard vereist. Het voordeel van een boeking per creditcard is dat er een reservering wordt gedaan. Je hoeft dus nooit vooraf te betalen. Verder bieden veel creditcards aantrekkelijke extra’s als kortingsacties en een aanvullende reisverzekering. Boeken met je creditcard is dus zeker aan te raden. Met een creditcard kun je wereldwijd betalen en zijn je aankopen ook nog eens gratis 180 dagen lang verzekerd tegen diefstal, schade en verlies.