Betalen met je creditcard is veilig en zeker. Toch kan het gebeuren dat er iets misgegaan is bij een betaling of geldopname. Een abonnement wat je had opgezegd, is nog ten onrechte afgeschreven. Of het bedrag van een geboekte vakantie, die onverwachts door het reisbureau geannuleerd wordt vanwege faillissement. Heel vervelend, maar gelukkig niet onomkeerbaar. Creditcardmaatschappijen bieden namelijk het terugdraaien van je betaling aan. Een terugbetaling wordt ook wel een aflevergarantie of chargeback genoemd.
Eerst zelf proberen
Als je in de winkel een product koopt dat niet aan je verwachtingen voldoet, kun je dat met de kassabon terugbrengen naar de winkel en je geld terugvragen. Ook bij een online winkel kun je binnen 14 dagen je bestelling terugsturen zonder dat je daarvoor een reden hoeft op te geven. Probeer in alle gevallen samen tot een oplossing te komen. Als de betreffende winkel niet akkoord gaat met de terugbetaling, kun je contact opnemen met je creditcardaanbieder. Die zal de terugbetaling dan verder voor je regelen. Met een creditcard loop je dus weinig risico om bij een onterechte betaling met de kosten te blijven zitten.
Redenen om een betaling terug te draaien
Er zijn diverse redenen om aanspraak te maken op je aflevergarantie. Je kunt dit doen als er ten onrechte een bedrag is afgeschreven van je creditcard of je aankoop 30 dagen na je betaling nog niet binnen is. Een andere reden is dat het artikel wat je besteld hebt verkeerd is of niet echt. Je hebt bijvoorbeeld een prachtige tas van een duur merk besteld en ziet bij levering dat het een namaakartikel is. Dan wil je uiteraard je geld terug. Ook een bedrag wat de verkoper niet binnen 15 dagen terugstort kun je terugvragen. En een geldopname waarbij je geen of te weinig geld krijgt, wordt eveneens vergoed.
Voorwaarde voor terugbetaling
Je kunt niet zomaar je geld terugvragen via de creditcardmaatschappij. Je moet in elk geval eerst overleggen met de verkoper en aan kunnen tonen dat de betreffende betaling ook daadwerkelijk met je creditcard is gedaan. Een reservering kun je niet terugvragen. Een reservering is een bedrag wat de verkoper reserveert op je creditcard, omdat hij nog niet zeker weet hoeveel je precies gaat besteden. Door een bedrag vast te zetten, weet de verkoper zeker dat er een betaling plaats kan vinden als het uiteindelijke besteedde bedrag bekend is. De reservering vervalt na verloop van tijd en het resterende bedrag komt weer vrij. Borg voor bijvoorbeeld de huur van een auto valt ook onder reserveringen.
Fraude
Is er zomaar een bedrag afgeschreven zonder dat je weet waarvoor? Wees dan op je hoede, zeker als het een verkoper betreft die je niet herkent. Er kan dan sprake zijn van fraude. Vertrouw je een transactie niet of weet je zeker dat jij deze betaling niet gedaan hebt? Handel dan snel en neem contact op met je creditcardmaatschappij. Zij kunnen je helpen om te voorkomen dat je nog meer schade oploopt door kwaadwillenden die jouw gegevens gebruiken en geld van je rekening afschrijven.
Aankoopverzekering
Als je een product hebt gekocht, is dat via je creditcard verzekerd. Meestal wel 180 dagen lang. Het maakt niet uit of je het product in de winkel of online hebt gekocht. Bij schade aan het product en bij diefstal of verlies kun je aanspraak maken op je aankoopverzekering. Er wordt wel gekeken hoe groot de schade is, waardoor deze is veroorzaakt en of je op een goede manier met het product bent omgegaan. Een nieuwe laptop achterlaten in je auto terwijl het portier niet op slot is, valt onder je eigen verantwoording. Als jij aan kunt tonen dat je schade hebt opgelopen die buiten jou om is veroorzaakt, kun je deze claimen bij je creditcardmaatschappij. De schade zal dan geheel of gedeeltelijk worden vergoed.
Hoe vraag je je geld terug?
Zorg dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Als je er met de verkoper niet uitgekomen bent, neem je contact op met je creditcardaanbieder. Je geeft aan welke betaling je terug wilt draaien en bewijst dat je contact hebt gehad met de verkoper, bijvoorbeeld door het meesturen van een mailwisseling. De creditcardmaatschappij zal je een formulier toesturen wat je in moet vullen om je vraag in behandeling te nemen. Als inderdaad blijkt dat de betaling onterecht was, neemt de creditcardaanbieder contact op met de bank van de verkoper. Na een reactie van de bank, vraagt de aanbieder jou ook om een reactie om de zaak verder af te kunnen handelen en het geld terug te kunnen storten.