Welke landen accepteren creditcards?

Welke landen accepteren creditcards?

Een creditcard is eigenlijk onmisbaar als je naar het buitenland gaat. Tijdens vakanties of zakenreizen is het een betaalmiddel wat wereldwijd geaccepteerd wordt. In veel gevallen kun je je normale bankpas niet gebruiken. Daarom is een creditcard heel handig bij het afrekenen in winkels, hotels en restaurants. Ook een auto huren, is meestal niet mogelijk zonder creditcard. Bovendien hoef je geen borg te betalen. Het borgbedrag wordt gereserveerd gehouden op je creditcard en komt na je huurperiode weer vrij.

Let op het logo

Hoe weet je nu of je met je creditcard kunt betalen? Heel eenvoudig: let op het logo! Mastercard en Visa zijn wereldwijd geaccepteerd, ongeacht bij welke aanbieder je je creditcard hebt aangevraagd. Veel hotels, restaurants en winkels hebben bij de ingang een duidelijk zichtbaar logo van Mastercard en/of Visa. Zo weet je zeker dat je daar met je creditcard terecht kunt. Als je nergens een logo ziet, kun je beter van tevoren even vragen of je kunt afrekenen met je creditcard.

Worden alle creditcards geaccepteerd?

Zoals gezegd kun je met Mastercard en Visa overal ter wereld terecht. Of je nu een hotelkamer wilt boeken of een souvenir koopt in een winkeltje, betalen met je creditcard is bijna altijd mogelijk. Creditcards van American Express, ook wel AMEX creditcards genoemd, zijn wat minder gangbaar als betaalmiddel. Ze worden niet overal geaccepteerd. In Nederland kun je vaak nog niet betalen met een American Express creditcard. Heb je zo’n kaart, ga dan van tevoren na waar je er wel en niet mee kunt afrekenen.

Geld opnemen in het buitenland

Soms is het fijn om contanten op zak te hebben. Je zoekt een geldautomaat en neemt simpelweg een bedrag op. Dat kan ook met je creditcard. Houd wel rekening met de transactiekosten. Je betaalt een vast bedrag of een bepaald percentage van het opgenomen bedrag. Als je een prepaid creditcard hebt of een reguliere creditcard met een positief saldo, liggen deze transactiekosten aanmerkelijk lager. Toch is het voordeliger om, als dat mogelijk is, geld op te nemen met je bankpas. De kosten hiervan zijn lager.

Vreemde valuta

Als je een betaling wilt doen in vreemde valuta, betaal je een wisselkoersopslag. Meestal tussen 1,5 en 2,5 procent per transactie. Hoe hoog de wisselkoersopslag precies is, bepaalt je creditcardaanbieder. Verder hangt deze ook af van de voorwaarden die bij je creditcard horen. Als je vreemde valuta contant wilt opnemen, betaal je dus transactiekosten én wisselkoersopslag. Soms heb je de mogelijkheid om in euro’s te betalen of contanten op te nemen in euro’s. Dat is niet verstandig, omdat je eigen creditcardaanbieder altijd een lagere wisselkoersopslag rekent.

Bestedingslimiet

Iedere creditcard heeft een bestedingslimiet. Die geldt meestal per dag of per week. Let dus goed op wat je uit kunt geven. Zeker als je een grote aankoop wilt doen, is het verstandig even te checken wat je saldo is. Als je geld bijstort op de rekening van je creditcard, krijg je een positief saldo. In dat geval wordt je bestedingsruimte verhoogd met het bedrag wat je hebt bijgeschreven. Bij onverwacht grote aankopen, kan dat een oplossing zijn als je de bestedingslimiet van je creditcard hebt bereikt.

Voor vertrek

Voor je op vakantie gaat of een buitenlandse reis maakt, is het goed een paar dingen te checken. Als je een nieuwe creditcard hebt, zul je hem eerst moeten activeren voor je ermee kunt betalen. Doe dit in Nederland voor je vertrekt. Zorg dat je de pincode die bij je creditcard hoort uit je hoofd kent en dat niemand anders deze weet. Let op dat er niemand meekijkt als je je pincode intoetst en geef je creditcard nooit zomaar uit handen. Geef hem een veilig plekje om diefstal en verlies te voorkomen.

Voordelen

Naast het betaalgemak zorgt je creditcard ervoor dat al je aankopen die je ermee doet, automatisch verzekerd zijn tegen diefstal, schade en verlies. Daarbij hoort meestal een aflevergarantie, die je ervan verzekert dat je je geld terugkrijgt als een product niet of beschadigd wordt geleverd. Sommige creditcards hebben een aanvullende doorlopende reisverzekering. Vaak stunten creditcardaanbieders met leuke kortingen en aantrekkelijke aanbiedingen, die jou als gebruiker geld kunnen besparen. Er is voor iedereen een geschikte creditcard. Als je niet in aanmerking komt voor een reguliere creditcard, kun je kiezen voor een prepaid creditcard en zo toch profiteren van de voordelen.